Ubrzanje web sajta

Zašto se web sajt učitava sporo ?

Učitavanje web sajta je osnovni faktor uspešnog internet poslovanja. Uvek kao vlasnik sajta se morate postaviti u poziciju običnog posetioca. Kada se postavite u poziciju posetioca sajta da li će te čekati da se sajt učitava 4,5,6,7 sekundi ? Ili će te jednostavno napustiti tu stranicu ?

Istraživanja kompanije google su pokazala da sajt koji se učitava duže od 2-3 sekunde gubi veliki broj posetioca. Faktori koji dovode do sporog učitavanja sajta su mnogobrojni, ali naš tim developera može da vam ubrza web sajt pod uslovom da je to moguće i isplativo.

Jer kod većine sajtova ubrzanje je moguće, ali postoje primeri gde je skuplje da se isprave sve greške koje su prisutne nego da se izradi kompletno novi web sajt.

ubrzanje web sajta

Besplatna analiza sajta

Kako bi uopšte znali da li postoji mogućnost da se izvrši ubrzanje sajta potrebna je detaljna analiza. Pod detaljnom analizom spada:

 • Analiza koda i skripti
 • Analiza slika i veličine istih
 • Analiza hostinga
 • Analiza sistema za keširanje

Ovo su najbitniji faktori pri učitavanju web sajta, jer je sve ovo povezano jedno sa drugim i ako jedna stvar koči dolazi do čekanja pri učitavanju sajta. Web sajt ili internet prodavnica je skup povezanih fajlova koje vaš pretraživač mora da učita kako bi vam prikazao tu stranicu, ako je taj sklop fajlova loše izrađen ili hosting sa koga se preuzimaju fajlovi ima loš odaziv učitavanje sajta će trajati više od 2-3 sekunde. Naš tim developera će besplatno uraditi analizu sajta i dostaviti vam šta je problem u da li problem može da se eliminiše.

Kako postižemo ubrzanje web sajta

Optimizacija koda

Funkcije web sajta i sam dizajn se izrađuju u nekom programskom jeziku. Ako je kod web sajta loše urađen ili nestručno postavljen na web stranici dolazi do čekanja da pretraživač učita taj kod i pretvori ga vama u sliku.

Optimizacija slika

osnova web stranice jesu slike i grafike različitih vrsta. Kada pretraživač učita kod sajta počinje sa preuzimanjem slika i grafika. Kada su fajlovi veliki pretraživaču je potrebno dosta vremena da ih preuzme. Neka optimalna veličina ovih fajlova je do 200kb.

Web hosting

Web hosting je bitan fajktor jer on isporučuje sve gore navedeno klijentu. Ljudi većinom kupuju hosting u americi ili francuskoj zbog cene. Neshvataju da je potrebno više vremena da se učita sajt koji se nalazi na serveru u Americi, jer mnogo konekcija treba da se ostvari. Zato naš savet je da se hosting kupi u onoj zemlji za koju je web sajt namenjen.

Keširanje sadržaja

Ovaj sistem funkcioniše tako što se pri prvoj poseti sajtu na računaru posetioca čuvaju određene stavke sajta. Otvaranjem svake sledeće stranice posetiocu se te stavke učitavaju direktno iz računara.

CDN sistem

CDN funkcioniše tako što u mreži ima više hiljada servera strateški raspoređenih po svetu. Na svakom od tih servera se nalazi „kopija sajta“ . I pri ulasku posetioca na web sajt učitavanje sajta se vrši sa najbližeg servera.

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  [email protected]