Izrada internet prodavnice

Izrada internet prodavnice

Ukoliko želite da predstavite vaše proizvode na tržištu koje nema granica onda internet prodavnica je pravo rešenje za vaše poslovanje. Posedovanjem kvalitetne web prodavnice vaša firma će se predstaviti svetskom tržištu, a samim tim mogućnosti za proširenje vašeg biznisa su neograničene.

Bilo da se vaša firma bavi veleprodajom ili maloprodajom posedovanjem internet prodavnice iskorišćavate pun potencijal internet tržišta i tim potezom svoj posao unapređujete i razvijate neprekidno.

Internet prodavnica ili online prodavnica je termin koji se tek pre par godina odomaćio i u srbiji. Pokazatelj ovoga jeste da se sve više ljudi odlučuje da svoju „offline“ prodaju predstavi i na internet tržištu. Pri samoj izradi e-commerce rešenja najbitnije je primenjivati najnovije tehnologije zbog bezbednosnih propusta starih tehnologija.

Pristup izradi web prodavnice

Kako bi tim programera, dizajnera i marketing stručnjaka mogao u pravom pravcu da vodi projekat potrebno je detaljno da se upoznamo sa vašim biznisom i proizvodima.

Takođe je bitno da se upoznamo na početku izrade internet prodavnice definišemo jasne ciljeve npr. da li je prodavnica samo dopuna vašoj firmi ili je samostalna trgovina. Kroz ovaj proces definišemo:

 • Platforma na kojoj će se sajt izrađivati
 • Dizajn web prodavnice
 • Kreiranje strukture prodavnice
 • Definisanje sistema zaštite
 • Kreiranje SEO strategije
 • Kvartalni marketing plan
 • Izrada internet prodavnice rokovi ( od 15.dana do par meseci zavisno od kompleksnosti projekta )

Ovo su neke osnovne stavke koje se odmah moraju definisati ukoliko želimo da kreiramo uspešnu internet prodavnicu.

Odabir platforme za web prodavnicu

Kreiranje web prodavnice može da se radi na više platforma, ali iz dugogodišnjeg iskustva naš tim se opredelio za WordPress, Presta i Magento platformu. Pored ove tri platforme naš tim programera može da izradi i platformu po vašoj želji.

Pri odabiru platforme akcenat stavljamo takođe na bezbednost sistema koji pokreće web prodavnicu, jer želimo da vaši klijenti bezbedno kupuju željene proizvode.

platforma za web prodavnicu

Wordpress internet prodavnica

wordpress platformaWordPressov WooCommerce CMS je u zadnjih nekoliko godina postala platforma koja se masovno koristi za izradu internet prodavnice.
Wordpress se sve više koristi za ovaj vid sajta jer cena izrade internet prodavnice u odnosu na druge platforme je niska.

Iako je ovo open sorce rešenje naš razvojni tim je kreirao dodatak koji implementiramo u svaku internet prodavnicu kako bi internet prodavnica i uneti podaci bili zaštićeni.

Takođe kada pričamo o upotrebi wordpress platforme za web prodavnice bez optimizovane baze i kvalitetnog hostinga ova platforma neće raditi stabilno pri većem broju poseta.

Održavanje internet prodavnice na ovoj platformi nije previše skupo ( od 15eura mesečno ). Ova platforma vam nudi širok spektar opcija koje mogu da se implementiraju brzo. Takođe uređivački interfejs je kompletan na srpskom jeziku i za upravljanje vaše internet prodavnice vam nije potrebno dodatno znanje. Izrada internet prodavnice na wordpress platformi košta već od 350 eura.

Ecommerce platforme

Magento i presta je namenska platforma za ecommerce rešenja. Magento platforma je dosta kompleksniji sistem u odnosu na Prestu i iziskuje dosta iskustva i znanja kako bi se sama istalacija platforme uradila.  Ove platforme su namenjene dosta složenijim web prodavnicama.

Održavanje ovih platforma je malo skuplje u odnosu na wordpress platformu ( od 30eura mesečno ) ali pored održavanja magento platforma ne može da stabilno funkcioniše na klasničnom Shared Hostingu kao presta.  Magento zahteva VPS server ili Dedicated server kako bi prodavnica radila stabilno. Kada je reč o samostalnom održavanju moramo napomenuti da je ono malo komplikovanije i iziskuje dodatno osposobljavanje kako bi se samostalno ažurirao shop. Izrada internet prodavnice na magento platformi košta već od 600 eura, a na presta shop platformi od 400eura.

Custom izrada internet prodavnice

Najveća prednost custom web prodavnice je što ona nema ograničenja. Izrada web prodavnice „od nule“ je dosta zahtevno i može trajati po nekoliko meseci, a samim tim cena takvog projekta može biti nekoliko hiljada eura.

Naš razvojni tim može da kreira namensku platformu za vođenje internet prodavnice po vašoj želji. U sklopu izrade se može kreirati sistem povezan sa vašim knjigovodstvom i sl. Ali održavanje ovakve platforme iziskuje stalno angažovanje programera. Ažuriranje ove platforme je dosta bitno ali ono nemožete samostalno da izvršite kao na sistemima WordPress i Magento, već morate angažovati programera. Izrada custom internet prodavnice košta već od 1300 eura.

Sistem plaćanja pri kupovini

Po instalaciji i kreiranju dizajna na željenoj platformi radi se postavljanje sistema naplate. Naplata na web prodavnici može se vršiti na više načina poput:

 • Pouzećem – Prilikom dostave robe vašem kupcu, kupac plaća troškove dostave i celokupnu vrednost robe. Novac za vašu robu vam kurirska služba donosi ili uplaćuje na račun.
 • Tekući račun – Vaši kupci uvek mogu avansno plaćati robu putem internet prodavnice. Sistem je veoma jednostavan. Po završetku kupovine kupac dobija generisan predračun za uplatu.
 • PayPal – Sistem plaćanja putem paypal naloga postaje sve popularniji u srbiji, tako da sve veći broj prodavnica uvodi. Za razliku od gore navedenih sistema ovaj sistem automatski evidentira uplate i obaveštava vlasnika o uplati.
 • Kartice – Ovaj sistem funkcioniše veoma jednostavno. Plaćanje se ne vrši na vašoj web prodavnici, već na serverima banke. I u toku samog procesa plaćanja vi kao vlasnik prodavnice nemate pristup podacima sa kartice, već imate samo informaciju da li je transakcija uspešno obavljena ili nije.

Dodatne funkcije web prodavnice

U današnje vreme se internet prodavnice rade na sistemima koji uvek mogu da se unapređuju. Dodatne funkcije koje možemo da implementiramo u vašu prodavnicu su:

 • Povezivanje sa programom za knjigovodstvo
 • Vaučeri za popust
 • Povezivanje sa kurirskim službama
 • Sistem za dodelu rabata
 • Višejezičnost
 • SMS obaveštenja
 • Modul za veleprodaju
 • Android ili IoS aplikacija

Ovo su samo neki dodaci koje možemo da implementiramo u vašu internet prodavnicu. Ako postoji nešto što želite da vidite na vašoj prodavnici a nije u ponudi vi nas slobodno kontaktirajte.

Testiranje prodavnice i puštanje u rad

Po završetku projekta na lokalnom ili privatnom serveru a pre puštanja u rad mora da se izvrši testiranje kompletnog projekta. Kako bi naš tim znao da je kvalitetno projekat završen moramo proveriti bazu podataka, konekciju baze sa samom platformom, brzinu učitavanja itd. Naši kriterijumi pri izradi su veoma visoki zato svaka naša internet prodavnica mora da se učitava za manje od 2.sekunde.

U sklopu izrade prodavnice besplatno dobijate:

Cloud Web Hosting

Svaki naš klijent dobija besplatno hosting 12.meseci na namenskim serverima koji su optimizovani za internet prodavnice. Serveri su zaštićeni najvišim stepenom zaštite i nalaze se u Nemačkoj i Srbiji.

Bezbednost prodavnice

Internet prodavnice se dodatno obezbeđuju sistemom CloudFlare koji štiti sajt od DDoS napada. Takođe se implementira SSL sertifikat kompanije Comodo koji vrši enkripciju svih podataka.

Tehnička podrška

Nebitno da li naša agencija vrši održavanje prodavnice ili ne, u svakom trenutku možete kontaktirati odeljenje tehničke podrške kako bi vam pružili pomoć pri radu vaše internet prodavnice.

Promocija web prodavnice

Izrada internet prodavnice bez promocije nema nikakve svrhe. Velika zabluda mnogih jeste da kada se napravi internet prodavnica ona će imati milione posetioca i zarada će sama doći, NEĆE! Promocija na internet tržištu je jedna od najbitnijih stavki posle izrade prodavnice.

Dugoročno rešenje za promociju internet prodavnice je SEO optimizacija. Kada se gleda dugoročno ovo je najjeftiniji i efikasan kanal prodaje. U okviru seo optimizacije moraju se ispoštovati određene procedure i aktivnosti kako bi vaš sajt zaslužio najvišu poziciju na Google.

Trenutno rešenje za promociju je Google Adwords, Facebook ADS ili Mail marketing. Kada pričamo o Google Adwords reklamiranju to je ciljani sistem promocije. Dok Facebook i Mail marketing je širokopojasni vid promocije i uspešnost ovog vida marketinga je 64% u odnosu na Google Adwords koji ima uspešnost više od 80%.

Kako bi klijentima što kvalitetnije prezentovali kako funkcioniše Google ADS i Facebook ADS, uz svaku web prodavnicu naša agencija poklanja klijentima vaučer od 70$ za reklamiranje na google i 20$ za reklamiranje na facebook platformi.

Cena izrade internet prodavnice

Cena izrade internet prodavnice nije jednostavno odrediti, zato nemože postojati fixan cenovnik koji bi zadovoljio potrebe svih delatnosti. Na osnovu gorenavedenih stavki, kompleksnosti prodavnice, sistema implementacije, potrebnog vremena za realizaciju projekta se kreira cena.

Cena ove usluge na tržištu Srbije ima veliki raspon. Izrada internet prodavnice može se naći i za 150 – 200 eura, ali da li će vam ta agencija ili pojedinac garantovati sigurnost i stabilnost prodavnice ?

Naravno cena izrade šablonske prodavnice je dosta manja od izrade custom rešenja. Ali opet napominjemo da fixne cene nemogu postojati.

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  [email protected]