Čišćenje sajta od virusa

Čišćenje sajta od virusa

U Srbiji mali broj developera posvećuje pažnju na bezbednost web sajta. Ako je internet vaš jedini ili dodatni izvor prihoda i vaš web sajt počne da koči, redirektuje posetioce ili šalje spam poruke, vaš biznis je ugrožen. Sigurnos CMS sistema je veoma ozbiljna tema.

Nepisano pravilo je da što je CMS popularniji to je više ugrožen od strane zlonamernih skripti, botova i sl.  Timovi koji kreiraju WordPress, Joomla, Drupal, Magento i sl. cms sisteme su veoma fokusirani na bezbednost njihovog koda, ali kreatori tema i dodataka su više fokusirani na prodaju i tu nastaje ozbiljan konflikt.

Kako dođe do zaraze fajlova sajta

Zaraza ili ubacivanje virusa na vaš web sajt direktno je veoma teško ukoliko  imate stručno lice koje svakodnevno vodi računa o sajtu. Najčešći uzroci zbog kojih dođe do zaraze web sajta su:

 • Neažuriran CMS, tema ili dodatak
 • Kreiranje slabih lozinki npr. 1234, 4321, asd123 i sl.
 • Loše održavanje sistema
 • Korišćenje krekovanih skripti, tema i dodataka
 • Loš web hosting

Najčešće greške

U najviše slučajeva do zaraze web sajta dolazu krivicom samih vlasnika sajta. Većinom vlasnici sajtova ili internet prodavnica misle da je dovoljno to što su platili neku agenciju za izradu web sajta ili izradu internet prodavnice.

Kada oni završe svoj posao to je to, ne diraj ništa više. To je važilo za statičke web sajtove koji su se koristili do 2009.godine. Danas kada se koriste dinamički web sajtovi NEOPHODNO je redovno održavanje sistema i ažuriranje.

Bezbednost web sajta

IP Technology radi ciscenje sajta od virusa ili hakovanja. Simptomi zaraženog ili hakovanog web sajta se mogu lako primetiti. Ukoliko je promenjen sadržaj, ubačena pornografija ili primećujete da gubite posetioce sajta u velikom broju u odnosu na prethodni period, vaš sajt je hakovan.

U većini slučajeva se u vaš CMS ubacuje php skripta za slanje spam mailova kako bi „napadač“ mogao da upotrebi vaš hosting za slanje spam mailova.

Takođe da je sajt zaražen možete primetiti prekomerni rast upotrebe dodeljenog prostora na vašem hostingu, upotrebu procesora ili ram memorije.

Ukoliko sajt koristi resurse servera samo par minuta nemate potrebu za brigom, ali ukoliko vaši resursi non stop butu preko 90% vaš web sajt ima problem, a neretko može doći i do suspenzije naloga kako ne bi ugrožavali druge korisnike na serveru.

Free zaražene teme

Korišćenje free ili krekovanih (nulovanih) tema ili dodataka nije nimalo bezbedno. Jer na prvi pogled vaš sajt će raditi normalno bez ikakvih poteškoća mesec, dva, tri… Ali nakon toga će kreator virusa aktivirati svoju zarazu i vaš sajt će istog trenutka biti u problemu.

Kako bi se vaš web sajt ili web shop vratio u normalu, mislite da je dovoljno da pokrenete restore naloga ? ( Vraćanje rezerne kopije sajta ) NIJE! Najčešći ishod vraćanja rezerne kopije neće puno pomoći. Jer vraćanje starije kopije sajta vraćate i inficirane fajlove sajta koji će opet da vam prave probleme.

Iz ovoga možemo da zaključimo da zlonamerni kod ili virus može da „miruje“ dosta drugo na vašem web sajtu i da može svakog časa da se aktivira od strane kreatora zlonamernog koda. Ali isto tako da vam je pametnije da angažujete profesionalce za izradu web sajta ili internet prodavnice.

Cena čišćenja web sajta

Administratori naše agencije imaju iskustvo pri rešavanju mnogobrojnih problema sa WordPress, Drupal i Magento platformama. U što kraćem roku će mo detektovati da li je problem u samom hostingu, cms sistemu ili dodacima sajta. Pitate se kako čistimo web sajt ? Otkrićemo vam tajnu.

 • Eliminišemo malware, backdoor i sve ostale vrste zaraze
 • Proveravamo ažurnost, i ažuriramo sve potrebne elemente
 • Eliminišemo fajlove kojima će se poslužiti hakeri da ponovo upadnu
 • Menjamo sve administratorske šifre ( FTP, CPANEL, PLESK, SSH i SL. )
 • Na sajt implementiramo sistem za monitoring i redovno nadgledamo rad vašeg web sajta.

Naš tim će u celosti ukloniti zlonamerni kod i inficirane datoteke kako bi vaš web sajt vratili u funkciju. Po završetku svih ovih koraka dostavićemo vam backup „čistog“ web sajta i detaljan izveštaj o svim preduzetim merama. Cena čišćenja web sajta od 40eura.

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  [email protected]